FIT 3 BIT (bez pieczenia)
czerwca 22, 2017
/
22
Domownikom zachciało się ciasta, trochę poczarowałam i wyszło mi takie oto bardzo sycące cudeńko. Postanowiłam, że znajdę zdrowy zamiennik słynnego ciasta 3 bit. Jak wiadomo ten deser składa się z miliona kalorii, chemii i utwardzaczy. Chyba najpożyteczniejszym tam składnikiem są tylko herbatniki 😆 Nie wspomnę już co wpychają tam cukiernie, gdy robią ciasta hurtowo..Pracując kiedyś w cukierni miałam styczność z takimi rzeczami i z tego powodu długo tam nie wytrzymałam.
Eliminujemy masę krówkową, mleko skondensowane, margaryny, cukier. W zamian mamy same zdrowe składniki, które przy okazji nie mają mnóstwo kalorii. Możemy śmiało zjeść większy kawałek, nie mając wyrzutów sumienia. 😏
Ciasto wykonałam w formie okrągłej 24 cm przez to wygląda trochę jak tarta. :)
Wartości odżywcze 1 porcji:
125 kcal B 9 g W 20 g T 2 g
Składniki:
1 warstwa/spód:
▸40 g kaszy jaglanej ekspandowanej *
▸ 80 g banana
▸2 łyżki miodu
▸1 łyżka kakao
2 warstwa:
▸150 g (szklanka) kaszy jaglanej ugotowanej
3 warstwa:
▸250 g twarogu chudego
▸łyżka żelatyny
Polewa:
▸50 g gorzkiej czekolady (u mnie 99%)
▸dodatki (u mnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe)
Przygotowanie:
Spód
1. Do miski wsypujemy kaszę ekspandowaną, rozdrobnionego widelcem banana, miód, kakao i mieszamy do połączenia masy(najlepiej ręcznie).
2. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i formujemy spód z przygotowanej masy.
3. Wsadzamy do lodówki, aby stwardniało.
2 warstwa
1. Ostudzoną kaszę zmiksować z odrobiną słodzika do jednolitej masy (nie musi być idealna, ja osobiście wolę czuć granulki niż mieć papkę 😌 )
2. Tak przygotowaną masą wykładamy kolejną warstwę. UWAGA! Róbcie to w sposób zrzucenia łyżką i wygładźcie tylko, nie rozcierajcie masy bo jest dość gęsta i może się przykleić do spodu i go popsuć.
3 warstwa
1. Twaróg zmielić 3-krotnie na gładką masę (możecie dodać odrobinę słodzika). Rozpuścić żelatynę, dodać do twarogu i wyłożyć jako ostatnią już warstwę. Wkładamy do lodówki.
Polewa
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Gdy ostatnia warstwa będzie już schłodzona, wylewamy polewę na całą powierzchnie, posypujemy dodatkami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
*możecie użyć ekspandowanego ryżu, gryki, amarantusa
Wygląda cudownie, a smak na pewno jest jeszcze lepszy!:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Niebo w gębie :D
UsuńWow, ciekawy pomysł :) A wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;) polecam zrobić ! :)
UsuńChętnie bym spróbowała takiego 3 bita :D
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać i próbować do woli ;)
UsuńFajny pomysł, skoro nie trzeba mieć wyrzutów to duży plus! ;-)
OdpowiedzUsuńI to wielki plus! :D
UsuńŚwietny pomysł :)kocurkowa.
OdpowiedzUsuńŚmiesznie brzmi wersja fit "3bita", to podobnie jak fit kebab albo wege hotdog. :D Trochę jak oksymoron.. :D Oczywiście, żartuję! Uwielbiam takie fit zamienniki. Jestem właścicielką bistro z takim właśnie jedzeniem. Zastanawiam się nad delikatną zmianą menu. Może wykorzystam Twój przepis, muszę go jeszcze sprawdzić. Odświeżam wszystko, bo po 5 latach tego samego wystroju trochę mi się wszystko znudziło. Jestem właśnie po zamówieniu świeżej zastawy stąd : http://horeca-24.pl/ Szczególnie duże braki odkryłam w sztućcach! Mniej miałam potłuczonych szklanek... Tak jakby klienci kradli mi widelce! :D Trochę zabawne... ;)
OdpowiedzUsuńŚciskam, Gosia
Moje ciasto w bistro? Faaaajnie takie rzeczy słyszeć :) Jak zasmakuję i podbiję gusta klientów bardzo mnie taka wiadomość ucieszy! :) Życzę powodzenia w przebudowie lokalu :)
UsuńThis is really attention-grabbing, You're a very skilled blogger.
OdpowiedzUsuńI have joined your rss feed and look ahead to looking for more of your fantastic
post. Also, I've shared your website in my social networks
Thanks to my father who shared with me on the topic
OdpowiedzUsuńof this weblog, this blog is truly amazing.
I do not know whether it's just me or if everybody else encountering issues with your
OdpowiedzUsuńwebsite. It looks like some of the written text in your content are running off the screen. Can someone else
please comment and let me know if this is happening to them too?
This might be a issue with my browser because I've had
this happen before. Many thanks
Very quickly this web page will be famous amid all blogging and site-building visitors, due to it's
OdpowiedzUsuńpleasant posts
It's remarkable in support of me to have a website, which is valuable in support of my knowledge.
OdpowiedzUsuńthanks admin
Amazing! Its in fact amazing post, I have got much clear idea on the topic of
OdpowiedzUsuńfrom this post.
Super przepis kasiu
OdpowiedzUsuńIt's difficult to find educated people for this subject, however, you
OdpowiedzUsuńsound like you know what you're talking about!
Thanks
I have been surfing online more than three hours today, yet
OdpowiedzUsuńI never found any interesting article like yours. It's pretty worth enough for me.
In my view, if all web owners and bloggers made good content
as you did, the net will be a lot more useful than ever before.
Wygląda super 😍 Nie lubię kaszy jaglanej, ale dla takiego ciacha chyba dam jej jeszcze jedną szansę... :D
OdpowiedzUsuńNawet nie poczujesz że tam jest kasza :D Powiedz sobie że to sernik :P
Usuń